Miesto, kde nájdete najlepšie výrobky z talianska.

Nákupný košík Položky: 0 Suma: 0,00 €

LOLLO CAFFE

Najlepšia značka kávy.

Lepšia značka kávy? Odpovedať na túto otázku nie je ľahké, a to nielen preto, že o tento „titul“ súťaží veľa značiek. Definovanie lepšej kávy znamená zohľadnenie mnohých faktorov, od zvoleného druhu zrna po praženie, od mletia po obal. Povedzme teda, že určenie najlepšej zmesi je tiež vecou vkusu. Sú tí, ktorí chcú silné a intenzívne espresso a iní, ktorí ho uprednostňujú slabšie a jemnejšie.

Taliani milujú kávu a majú šťastie. Veď najlepšie spoločnosti na svete tam vyrábajú tú najlepšiu kávu. Rôzne značky, ktoré môžete striedať dokonca aj každý deň podľa vašich preferencií.

Káva je najpopulárnejším nápojom na svete, každý deň sa skonzumuje takmer 1,6 miliardy šálok kávy. A tu je pár vecí, ktoré možno neviete o tomto diabolskom nápoji.

O pôvode Coffea arabica, z ktorého sa kávové zrná zbierajú, sa stále diskutuje. Zdá sa, že prvé rastliny sa našli v Caffe - odtiaľ pochádza aj názov - v Etiópii. Z týchto krajín priniesli Etiópčania medzi 13.-14. storočím kávu do Jemenu. Rastliny tu našli úrodnú pôdu a začalo sa im dariť. Káva postupne pokračovala v ceste na sever pozdĺž východného pobrežia Červeného mora až do Mekky a Mediny (Arábia) koncom 15. storočia.

Jedným z hlavných centier triedenia a distribúcie kávy sa od 16. storočia stala egyptská Káhira, odkiaľ ju obchodníci a pútnici vyvážali všetkými smermi. Šírenie bolo zvýhodnené predovšetkým propagáciou islamského náboženstva, ktoré zakazovalo pitie vína.

Veľkou mierou však prispelo aj rozšírenie Osmanskej ríše, ktorá vo veľkých množstvách dodávala kávu až do Viedne. V 17. storočí sa „víno z Arábie“ konečne dostalo do Európy.

Už v 16.storočí v Benátkach bolo možné kúpiť ako liečivo semená kávy Coffea arabica, ktoré predávali lekárnici za veľmi vysoké ceny. V roku 1720, sa otvorila slávna kaviareň Florian na námestí Piazza San Marco, ktoré sa dodnes chváli titulom „najstaršia kaviareň na svete“.

Medzitým dramaticky vzrástol záujem o obchod s kávou a spolu s ním aj odhodlanie odobrať Arabom monopol. Práve Holandsku sa podarilo napriek prísnym kontrolám ukradnúť nejaké kávové rastliny, previesť ich do tropických krajín na Cejlóne (dnes Srí Lanka) a Jáve (v Indonézii) a presadiť sa čoskoro ako referenčný bod pre európsky trh s kávou.

V nasledujúcom polstoročí zostali Holanďania pánmi európskeho obchodu až do senzačného prešľapu. V roku 1714 ponúkli francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XIV ako „zvláštnu kuriozitu“ dva kvitnúce kávové stromy umiestnené v kráľovských skleníkoch vo Versailles. Naivnosť bola zaplatená draho, francúzsky námorný dôstojník ukradol krík a previezol ho cez Atlantik a začal s pestovaním kávy na francúzskom ostrove Martinika.

V roku 1726 zlodej kávy získal svoju prvú úrodu. V nasledujúcich 50 rokoch dosiahla úroda na Martinika dvadsiatich miliónov kíl, a dokázala uspokojiť takmer celý európsky dopyt a čoskoro sa plantáže rozšírili na celú karibskú oblasť, od Haiti, Jamajku, Kubu až po Portoriko.

Od roku 1700 bola v Neapole zavedená varianta tureckej zalievanej kávy namiesto varenia zomletých zŕn vo vode, ako je tomu dodnes v Turecku a v severnej Afrike. Nová metóda spočívala vo filtrovaní vriacej vody nalievanej zhora cez zomletú kávu. Potom v roku 1902 sa v Miláne zrodilo PRVÉ ESPRESSO vďaka vynálezu stroja inžiniera Luigiho Bezzera, ktorý na filtrovanie mletej kávy využíval vysoký tlak. Nakoniec v MOKA kávovare, ktorý vyvinul podnikateľ Alfonso Bialetti v roku 1933, voda privedená do varu stúpa smerom hore cez pomletú kávu.

Vieme, že káva dorazila do Talianska na konci 16. storočia a v Benátkach bola otvorená prvá kaviareň na svete, odvtedy káva vstúpila do západnej kultúry a dala Taliansku prvenstvo v šírení a príprave espressa. Taliansko je druhý svetový dovozca zŕn (v hodnote zhruba 1,4 miliardy eur). 800 kávových závodov majú ročne obrat 3,9 miliardy euro, a preto sa považuje kávový priemysel za veľmi úspešný.

Zobraziť produkt

Späť k článkom

Máte otázky?

Tel.: +421 902 200 545
E-mail: info@ilgusto.sk

Newsletter

Copyright © 2020 - 2022 ilgusto. All rights reserved. Developed by MrCode.NET

Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.