Miesto, kde nájdete najlepšie výrobky z talianska.

Nákupný košík Položky: 0 Suma: 0,00 €

Aceto Balsamico

Hovorí sa tomu „čierne zlato“ a je to jeden z najviac závidených a napodobňovaných talianskych výrobkov. Tradičný balsamický ocot z Modeny získal v roku 2000 označenie DOP (chránené označenie pôvodu) a v roku 2009 IGT (chránené zemepisné označenie).

Ocot sa môže vyrábať iba v provinciách Modena a Reggio Emilia. Celý svet sa snaží napodobniť jeho sladkokyslú chuť, ale bohužiaľ, len mušt hrozna zozbieraného v tejto oblasti sa môže pochváliť titulom pravého balsamickému octu z Modeny DOP a IGP. Z viniču Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana a Montuni sa rodí balsamico po dlhom výrobnom procese.

Do muštu sa pridá vínny ocot, minimálne 10% a časť octu starý najmenej 10 rokov. Ďalším krokom je fermentácia, ktorá prebieha pomocou vybraných kolónií baktérií. Potom nasleduje zrenie (starnutie), ktoré prebieha v sudoch z rôzneho dreva najmä dubu, jaseňu, gaštanu, agátu a čerešne.

Je to ocot, ktorý sa veľmi využíva v kuchyni od predjedál až po zákusky. Jeho chuť je jedinečná, rovnako ako oblasť v ktorej sa vyrába. Stačí pár kvapiek, aby sa jedlo, mäso, ryby, zrelé syry, ovocie alebo zmrzlina či krém stali jedinečnými.

Na trhu sú síce dostupné iné podobné komerčné produkty vyrobené z obyčajného octu a bez zrenia, ale skutočný balsamico zostáva nezameniteľný.

Vyrába sa z hroznového muštu , fermentovaného alebo vareného, ktorý si vyžaduje proces starnutia v drevených sudoch najmenej dva mesiace. Niektoré octy starnú 5 až 10 rokov. Pod názvom extravecchio sa myslí 20, 25 až 50 ročný ocot.

Okrem toho, že je veľmi chutný, je aj zdravý:

- spaľuje tuk, vďaka kyseline octovej

- zabíja baktérie a aktivuje imunitný systém

- obsahuje vitamíny A, B, C a tiež minerálne soli

- zriedený vo vode upokojuje kašeľ a redukuje bolesti v hrdle

- tlmí bolesti hlavy, ak sa trie o sluchy

- čajová lyžička octu ráno pomáha pri udržiavaní správnej telesnej hmotnosti

- chráni pred cukrovkou, pretože ocot chráni beta bunky pankreasu, ktoré sú zodpovedné za vylučovanie inzulínu.

Zobraziť produkt

Späť k článkom

Máte otázky?

Tel.: +421 902 200 545
E-mail: info@ilgusto.sk

Newsletter

Copyright © 2020 - 2022 ilgusto. All rights reserved. Developed by MrCode.NET

Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.